Parti Eğitim ve Öğretimden Sorumlu Başkan Yardımcısı İsmail Bayrak, Bursa Büyükşehir Meclis Üyesi Hakkı Rıza Göksu ve Meclis Üyesi Yiğit Sevim'in ortak yaptığı açıklama şu şekildedir:
Kartalkaya Faciası ve Eğitimde Güvenlik Zafiyeti
Parti yetkilileri, yarıyıl tatilinde Kartalkaya’da çıkan yangında hayatını kaybeden 36 çocuğun, ihmalkarlık ve denetimsizlik nedeniyle okullarına dönemediğini hatırlatarak, güvenlik eksikliklerine dikkat çekti. Açıklamada, sadece bu olay değil, okullarda yaşanan kazalar, şiddet olayları ve güvenlik zafiyetleri de ele alındı.
Deprem Bölgesinde Eğitimin Durumu
CHP, 6 Şubat Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin ikinci yılına girildiğini hatırlatarak, depremzedelerin hala büyük sıkıntılar içinde olduğunu belirtti.
- Deprem bölgesindeki yurttaşların dörtte biri hâlâ konteyner kentlerde yaşamaya devam ediyor.
- Deprem bölgesindeki öğretmenlerin borçları nedeniyle elektriklerinin kesildiği bildirildi.
- Sağlam kalan okullar kamu kurumları tarafından kullanılmaya devam ediyor, eğitim zorlaşıyor.
- Enkaz kaldırma çalışmaları tamamlanmadığı için çevre ve sağlık riskleri devam ediyor.
CHP'nin Eğitimde Acil Talepleri
CHP Mustafakemalpaşa İlçe Örgütü, hükümete çağrıda bulunarak şu adımların derhal atılmasını istedi:
- Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adı verilen, pilot çalışması bile yapılmadan okullarda uygulanmaya başlayan öğretim programlarını geri çekin.
- ÇEDES protokolü ile pedagojik formasyonu olmayan kişilerin okullara girmesini, çocuklarımıza uygun olmayan etkinlikler yaptırmasını engelleyin.
- Çocuklarımızın okullarda temiz içme suyuna erişimini sağlayın. Bir öğün ücretsiz okul yemeği verin. Kantinlerde satılan yiyecekleri ve fiyatlarını kontrol altına alın.
- Asgari ücretin yarısına, yarı zamanlı çalışan temizlik personeli ile okulları temizleyemezsiniz. Çocuklarımızın sağlığı ve güvenliği için kadrolu temizlik personeli ataması yapın.
- Çocuklarımızın ve öğretmenlerimizin okullardaki güvenliğini sağlayın. Her okula bir güvenlik görevlisi görevlendirin.
- Çocuklarımızın ucuz işgücü olarak kullanıldığı, yaralandığı ve öldüğü MESEM programına son verin.
- Birleştirilmiş okul uygulaması ve ikili eğitim yüzünden çocuklarımız hem ders saatlerinden kayıp yaşıyor hem de karanlıkta okula gidip gelmek zorunda kalıyor. İkili eğitimi sonlandırın, tüm okullarda tam gün eğitime geçilmesini sağlayın.
- Kapatılan köy okulları yüzünden taşımalı eğitime mahkum edilen çocuklarımız, taşımalı eğitimin kapsamının daraltıldığı yönetmelik değişikliğiyle bir kez daha mağdur edildi, yurtlarda kalmaya mecbur bırakıldı. Her çocuğun okula güvenle ulaşmasını sağlayın, köy okullarını açın.
- En az bir yıl okul öncesi eğitim her çocuk için zorunlu ve ücretsiz olmalıdır. Okul öncesi eğitimde katkı payı uygulamasını kaldırın.
- Devlet okullarında yaşanan sorunlar yüzünden özel okullara mecbur bırakılan velilere dayatılan fahiş ücretleri denetleyin, kontrol altına alın.
- Özel okullarda emeği sömürülen, asgari ücrete çalıştırılan öğretmenlerimiz için taban maaş düzenlemesi yapın.
- Engelli öğretmenlere, rehber öğretmenlere, KPSS mağduru öğretmenlere, mülakat mağduru öğretmenlere, depremzede öğretmenlere verdiğiniz sözleri yerine getirin. Gerçek ihtiyaç kadar kadrolu öğretmen ataması yapın.
- Diplomasını almış öğretmenler yeniden aday statüsüne düşürülemez. Milli Eğitim Akademisi adı verilen öğretmenlerin diplomasını çalma projesinden derhal vazgeçin.
CHP yetkilileri, eğitimin güvenli, sağlıklı ve eşit koşullarda yürütülmesi için hükümetin acilen harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.
CHP Basın açıklamasının sonunda tüm öğrencilere ve öğretenlere başarılı ve mutlu bir dönem diledi.