Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, motorlu taşıtlarda güvenliği artırmaya yönelik yeni düzenlemeleri içeren yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe koydu.

Bu düzenleme kapsamında, akıllı hız destek sistemi, sürücü dikkat ve dalgınlık uyarı sistemi, olay veri kaydedicisi, alkol kilidi kurulum hazırlığı ve gelişmiş dikkat dağınıklığı uyarı sistemi gibi donanımlara ilişkin idari şartlar netleştirildi.

Teknik şartnamelerin belirlenmesiyle birlikte, söz konusu sistemlerin araçlara entegrasyonu için son aşamaya gelindi.

TürkNet Hacklendi! 1.5 Milyon Kullanıcının Verisi Çalındı TürkNet Hacklendi! 1.5 Milyon Kullanıcının Verisi Çalındı

Özellikle alkol kilidi sistemi, sürücünün alkol seviyesini ölçerek belirli bir sınırın üzerinde olması durumunda aracın çalıştırılmasını engelleyecek. Sürücüler, aracı kullanmadan önce nefes testi yapmak zorunda olacak ve test sonucuna göre araç ya çalışacak ya da güvenlik gerekçesiyle devre dışı kalacak.

Bunun yanı sıra, araçlarda acil durum şeritte tutma sistemi de zorunlu hale getirilecek.

Daha önce yayımlanan yönetmelikte de benzer bir amaç belirtilmiş, bu sistemlerin idari şartlarının belirlenmesi hedeflenmişti. Yeni düzenlemeyle, araç içi güvenlik teknolojilerinin standart hale getirilmesi için önemli bir adım atılmış oldu.

14 Mart 2025 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 32841

YÖNETMELİK

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından:

AKILLI HIZ DESTEK SİSTEMİ, SÜRÜCÜ DALGINLIK VE DİKKAT UYARI

SİSTEMİ, OLAY VERİ KAYDEDİCİSİ, ALKOL KİLİDİ KURULUM

ÖN HAZIRLIĞI VE GELİŞMİŞ SÜRÜCÜ DİKKAT DAĞINIKLIĞI

UYARI SİSTEMİNİN TİP ONAYINA İLİŞKİN İDARİ ŞARTLAR

HAKKINDA YÖNETMELİK (AB/2024/1721)

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; motorlu araçlarda kullanılan akıllı hız destek sistemi, sürücü dalgınlık ve dikkat uyarı sistemi, olay veri kaydedicisi, alkol kilidi kurulum ön hazırlığı ve gelişmiş sürücü dikkat dağınıklığı uyarı sistemine ilişkin idari şartlar hakkında usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; 19/4/2020 tarihli ve 31104 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Motorlu Araçlar ve Römorkları ile Bunların Aksam, Sistem ve Ayrı Teknik Ünitelerinin Tip Onayı ve Piyasa Gözetimi ve Denetimi Hakkında Yönetmelik (AB/2018/858)’in 4 üncü maddesinde tanımlanan, M ve N kategorisindeki motorlu araçlar ile bu araçlar için tasarlanan ve imal edilen aksam, sistem ve ayrı teknik üniteleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik; 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 29 uncu maddesine, 5/3/2020 tarihli ve 7223 sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanununun 4 üncü maddesine ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 388 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

İKİNCİ BÖLÜM

İdari ve Teknik Gereklilikler

Akıllı hız destek sistemiyle ilgili bilgi dokümanına ve tip onay belgesine ait şablonlar

MADDE 4- (1) Motorlu araçların akıllı hız destek sistemleri ve bu sistemlerin ayrı teknik üniteler olarak tip onayına dair bilgi dokümanı için EK I Bölüm I’de yer alan şablon kullanılır.

(2) Motorlu araçların akıllı hız destek sistemlerine ilişkin tip onay belgesi için EK I Bölüm II’de yer alan şablon kullanılır. Akıllı hız destek sistemlerinin ayrı teknik ünite olarak tip onay belgesi için EK I Bölüm III’te yer alan şablon kullanılır.

Sürücü dalgınlık ve dikkat uyarı sistemiyle ilgili bilgi dokümanına ve tip onay belgesine ait şablonlar

MADDE 5- (1) Motorlu araçların sürücü dalgınlık ve dikkat uyarı sistemlerine ilişkin tip onayına dair bilgi dokümanı için EK II Bölüm I’de yer alan şablon kullanılır.

(2) Motorlu araçların sürücü dalgınlık ve dikkat uyarı sistemlerine ilişkin tip onay belgesi için EK II Bölüm II’de yer alan şablon kullanılır.

Olay veri kaydedicisiyle ilgili bilgi dokümanına ve tip onay belgesine ait şablonlar

MADDE 6- (1) Motorlu araçların olay veri kaydedicisi ve ayrı teknik ünite olarak olay veri kaydedicisinin tip onayına dair bilgi dokümanı için EK III Bölüm I’de yer alan şablon kullanılır.

(2) Motorlu araçların olay veri kaydedicisine ilişkin tip onay belgesi için EK III Bölüm II’de belirtilen şablon kullanılır. Olay veri kaydedicisinin ayrı teknik ünite olarak tip onay belgesi için EK III Bölüm III’te yer alan şablon kullanılır.

Alkol kilidi kurulum ön hazırlığıyla ilgili bilgi dokümanına ve tip onay belgesine ait şablonlar

MADDE 7- (1) Motorlu araçların alkol kilidi kurulum ön hazırlığına ilişkin tip onayına dair bilgi dokümanı için EK IV Bölüm I’de yer alan şablon kullanılır.

(2) Motorlu araçların alkol kilidi kurulum ön hazırlığına ilişkin tip onay belgesi için EK IV Bölüm II’de yer alan şablon kullanılır.

Gelişmiş sürücü dikkat dağınıklığı uyarı sistemiyle ilgili bilgi dokümanına ve tip onay belgesine ait şablonlar

MADDE 8- (1) Motorlu araçların gelişmiş sürücü dikkat dağınıklığı uyarı sistemlerine ilişkin tip onayına dair bilgi dokümanı için EK V Bölüm I’de yer alan şablon kullanılır.

(2) Motorlu araçların gelişmiş sürücü dikkat dağınıklığı uyarı sistemlerine ilişkin tip onay belgesi için EK V Bölüm II’de yer alan şablon kullanılır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Avrupa Birliği mevzuatına uyum

MADDE 9- (1) Bu Yönetmelik; akıllı hız destek sistemi, sürücü dalgınlık ve dikkat uyarı sistemi, olay veri kaydedicisi, alkol kilidi kurulum ön hazırlığı ve gelişmiş sürücü dikkat dağınıklığı uyarı sistemi şablonlarının onayına ilişkin (AB) 2019/2144 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğünün uygulanması hakkında kuralları belirleyen 19/6/2024 tarihli ve (AB) 2024/1721 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü dikkate alınarak Avrupa Birliği mevzuatına uyum çerçevesinde hazırlanmıştır.

Yürürlük

MADDE 10- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 11- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Sanayi ve Teknoloji Bakanı yürütür.