Ekonomi

Asgari Ücret Zammı İçin Gözler İkinci Toplantıda!

Milyonlarca çalışan tarafından merakla beklenen asgari ücret artışı için pazarlıklarda önemli bir gün geldi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını bugün saat 14.00'te gerçekleştirecek.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025 yılında uygulanacak asgari ücret miktarını belirlemek amacıyla bugün saat 14:00'da yapacağı ikinci toplantısında ekonomik veriler ve raporlar üzerinde duracak. Yeni asgari ücretin belirlenmesi süreci, doğrudan 7 milyon çalışanı ve dolaylı olarak tüm toplumu ilgilendiriyor. Asgari ücretin 31 Aralık’a kadar belirlenip kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde 10 Aralık'ta ilk toplantısını gerçekleştiren komisyon, ikinci kez yarın bir araya gelecek. Bu toplantı, pazarlık sürecinin yönünü belirleyecek önemli bir aşama olarak öne çıkıyor.

Toplantıda, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri, ekonomik verileri ve raporları komisyonla paylaşacak. İşçi ve işveren tarafının henüz herhangi bir rakam açıklamadığı süreçte, bu verilerin ardından pazarlıkların başlaması bekleniyor.

Asgari ücret zammının yıl sonu enflasyonuna mı yoksa hedef enflasyona göre mi yapılacağı konusunda son dönemde çeşitli tartışmalar yaşanıyor. Zam oranlarıyla ilgili farklı senaryolar gündemde.

Piyasalarda asgari ücrette yüzde 30-40 arasında bir artış bekleniyor ve İş dünyasında ise asgari ücretin 22-23 bin lira seviyelerine yükseltilmesi gerektiği yönünde bir görüş hakim.

Yabancı analiz kuruluşlarının raporlarında da beklentiler, yüzde 25-30 arasında şekillenmiş durumda.

İLK TOPLANTIDA NELER KONUŞULDU?

Komisyonun 10 Aralık'taki ilk toplantısına başkanlık yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, istihdamın korunması ve artırılması gibi ekonomik ve sosyal koşulları detaylı bir şekilde analiz ederek, hem işçi hem de işveren taraflarının memnuniyetini gözeten adil bir asgari ücret belirlenmesini umduklarını ifade etti.

Komisyonda işçi heyetine başkanlık yapan TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar ise yeni asgari ücretin belirlenmesinde gerçekleşen ya da öngörülen enflasyon oranlarının dikkate alınmayacağını belirterek, insanların yüzünü güldürecek bir ücretin tespit edilmesini beklediklerini dile getirdi.

İşveren heyetine başkanlık eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, asgari ücrete hem çalışan hem de işveren gözünden bakacaklarını, süreci sadece işverenleri koruyan değil, aynı zamanda çalışma arkadaşlarının alım gücünü de dikkate alarak yöneteceklerini söyledi.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET 17 BİN 2 LİRA

Asgari ücret, halen bir işçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, kesintiler düştüğünde net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 23 bin 502 lira 94 kuruş. Bunun 20 bin 2 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 3 bin 100 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 400 lira 5 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücret, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere toplam 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Komisyon, yeni asgari ücreti tespit etmek amacıyla Aralık ayında belirlenen tarihlerde toplanır. Komisyona, Bakanlık tarafından atanan bir başkanlık yapar ve kararlar en az 10 üyenin katılımıyla oy çokluğuyla alınır. Oyların eşitliği durumunda ise başkanın bulunduğu tarafın çoğunlukta olduğu kabul edilir.

ASGARİ ÜCRET KİMLERİ İLGİLENDİRİYOR?

Asgari ücretteki artış, özellikle toplu iş sözleşmesi uygulanan iş yerlerindeki ücretlerin yanı sıra, tüm ücretler üzerinde artırıcı bir etki yaratıyor. Asgari ücret, bu ücretle geçinen çalışanları doğrudan etkilediği gibi, yasal mevzuattaki pek çok düzenlemede referans olarak kabul edilmesi nedeniyle de toplumun büyük bir kısmını ilgilendiriyor. Bu kapsamda asgari ücret, işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretleri gibi birçok farklı kalemi de etkiliyor.

ASGARİ ÜCRET İÇİN OLASI ZAM ORANLARI

Asgari ücrete yapılacak zam oranlarına göre net ve brüt rakamlar şu şekilde şekillenecek;

%20’lik Zam Olursa 20.402 

%25’lik Zam Olursa 21.252 

%30'lik Zam Olursa 22.102 

%40'lik Zam Olursa 23.802